Održana 41. sjednica Laboratorijskog komiteta EA (EA LC)

20.3.2021

-

U periodu od 10. do 11.3.2021. održana je 41. sjednica Laboratorijskog komiteta Evropske saradnje za akreditaciju (EALC) kao video sastanak. Usvojen je zapisnik sa prethodne sjednice. Prikazani su izvještaji Upravne grupe EALC komiteta, radnih grupa (WG), tehničkih mreža (TN) i grupa za specifične zadatke (TFG), kao i izvještaji zainteresiranih strana.

Prikazane su odluke Generalne skupštine EA, pri čemu su pojedine odluke posebno naglašene, npr. Odluka 2020 (46) 09 prema kojoj će, u slučaju objave nove evropske regulative koja navodi akreditaciju, a ne navodi referentni standard, Komitet EA za horizontalnu harmonizaciju (HHC) odlučivati o primjeni standarda prema kojem će se provoditi akreditiranje (uz konsultiranje odgovarajućeg tehničkog komiteta EA po potrebi).

Održana je radionica na temu primjene pravila odlučivanja prilikom izdavanja izjava o usklađenosti, pri čemu su prikazana iskustva i primjeri pojedinih akreditacionih tijela. Naglašeno je da se izdavanje izjave o usklađenosti treba posmatrati sa stanovišta preispitivanja zahtjeva kupca, izračunavanja rezultata u vezi sa izjavom o usklađenosti i prezentiranja ishoda sa pravilom odlučivanja. Pri tome treba osigurati da je kupcu jasno prikazan nivo rizika (kupac mora biti upoznat sa rizikom i mora prihvatiti rizik), a prezentiranje ishoda u izjavi o usklađenosti mora biti nedvosmisleno.

Razmatrano je pitanje upućeno sa Komiteta EA za horizontalnu harmonizaciju (HHC) u vezi sa primjenom politike „jednog glasa“ kod medicinskih ispitivanja i mjeriteljstva (isključujući zakonsko mjeriteljstvo). Odlučeno je da se formira radna grupa koja ima za cilj harmonizirati pristup u vezi sa pitanjima kalibracije (ili verifikacije) pojedinih vrsta opreme, kao i drugim pitanjima za koje je utvrđen različit pristup.

Članovi EALC su informirani o statusu izmjena dokumenata: EA-4/20 „Vodič za ocjenjivanje POCT ispitivanja (point-of-care testing)“ upućuje se na glasanje na nivou EA LC, EA-4/09 „Akreditiranje senzornih ispitivanja“ (u toku je izrada prijedloga), EA-4/02 „Izražavanje mjerne nesigurnosti za kalibracije“ upućuje se kao prijedlog za davanje komentara, EA-4/18 „Vodič za određivanje nivoa i učestalosti učešća u PT/ILC“ upućuje se kao prijedlog za davanje komentara. Također, odlučeno je da se povuče dokument EA-4/16 „Vodič za izražavanje mjerne nesigurnosti za kvantitativna ispitivanja“.

Sljedeća sjednica EA LC komiteta je planirana za 22-23. septembar 2021.

Logiranje za korisnike