Svjetski dan akreditacije 2021. godine

9.6.2021

-

Svjetski dan akreditacije 2021. godine posvećen je ulozi akreditacije u realizaciji ciljeva održivog razvoja UN-a.

Program Ujedinjenih nacija za održivi razvoj do 2030. godine predstavlja plan za bolji svijet. Ovaj ambiciozni plan za unapređenje prosperiteta, iskorjenjivanje siromaštva i zaštitu planete globalno je prepoznat kao nužan za održivost svijeta. Ovaj program iziskuje konsenzus, saradnju i inovativnost svih segmenata društva, uključujući lokalne i državne organe vlasti, poslovne subjekte, industriju i građane.
Program 2030, razrađen u vidu 17 ciljeva održivog razvoja (SDG) koji objedinjuju privredne, društvene i ekološke dimenzije, počiva na tri osnovna stuba: ljudi, prosperitet i planeta. Akreditacija, u saradnji sa ostalim institucijama infrastrukture kvaliteta uključujući mjeriteljstvo, standardizaciju, ocjenjivanje usklađenosti i nadzor nad tržištem, predstavlja tehničke temelje koji su neophodni za funkcioniranje razvijenih i društava u razvoju. Ona pospješuje industrijski razvoj, konkurentnost na svjetskom tržištu, efikasno korištenje prirodnih i ljudskih resursa, zdravstvenu ispravnost hrane, zaštitu zdravlja i okoliša.
Pozitivan uticaj akreditacije je dakle očigledno u skladu sa stubovima „ljudi“, „prosperitet“ i „planeta“ i kreatorima politika, poslovnim subjektima i drugim akterima nudi rješenja za realizaciju, mjerenje i praćenje brojnih podciljeva u okviru SDG, kao i podršku u njihovoj realizaciji.
U Bosni i Hercegovini Institut za akreditiranje BiH, BATA, je sve ove godine, kao pridruženi član Evropske akreditacije i punopravni član Međunarodne organizacije za akreditiranje laboratorija, ILAC-a, ravnopravno učestvovao u približavanju važnosti akreditacije za održivi razvoj. Tim eksperata uposlenih u BATA-i i vanjski saradnici su do danas akreditirali 145 tijela za ocjenjivanje usklađenosti, od toga 79 ispitnih labortorija, 8 kalibracionih, 2 medicinske, 4 certifikacijska tijela i 52 inspekcijska tijela.
Početkom sedmog mjeseca BATA ima redovnu peer evaluaciju tima EA, ovog puta ocjenjivanje na daljinu, a pored potpisanog Bilateralnog sporazuma s EA u područjima ispitivanja (EN ISO/IEC 17025), kalibracije (EN ISO/IEC 17025) i inspekcije (ISO/IEC 17020), BATA ide u proširenje za medicinske laboratorije EN ISO 15189 i certifikaciju proizvoda EN ISO/IEC 17065.

Sve informacije o Svjetskom danu akredtacije 2021 (zajedničku izjavu, brošuru i tri videa: ljudi, prosperitet i planeta) kao i o akreditiranim tijelima možete dobiti na web stanici BATA-e: www.bata.gov.ba

Logiranje za korisnike