Institut za akreditiranje Bosne i Hercegovine, BATA, nastavlja plodonosnu bilateralnu saradnju: Održan sastanak Instituta za akreditiranje BiH (BATA) i Hrvatske akreditacijske agencije (HAA) u Sarajevu, 13– 15. decembra 2021. godine

23.12.2021

-

Dana 14.i 15. decembra 2021. godine predstavnici Instituta za akreditiranje BiH (BATA), pod rukovodstvom direktora, mr.sc. Dražana Primorca, nastavili su sa intenziviranjem regionalne saradnje i ovoga puta su u posjetu primili predstavnike Hrvatske akreditacijske agencije (HAA) na čelu sa direktoricom, mr.sc. Mirelom Zečević.

Na osnovu dugogodišnje plodonosne saradnje i ranije uspostavljenog Sporazuma o saradnji u području akreditiranja te vođeni Uredbom (EK) 765:2008, predstavnici BATA-e i HAA su dogovorili da se saradnja definira na što širem nivou kroz bilateralni sastanak, okrugli sto i na kraju posjete da se elaboriraju elementi za plan zajedničkih aktivnosti u 2022. godini.

-

Tokom konstruktivnog okruglog stola predstavnici oba akreditacijska tijela su razmijenili iskustva peer ocjenjivanja Evropske akreditacije (EA) sa pregledom ključnih elemenata na koje se treba obratiti pažnja u budućem radu, iskustva vodećih ocjenitelja HAA i BATA-e u ocjenjivanju certifikacijskih tijela, kao i akreditaciji za notifikaciju. Također se razgovaralo i o saradnji u okviru PTB projekta (obuka za ocjenitelje u šemi ISO/IEC 17065). Predstavnici BATA i HAA su razgovarali o tehničkim prednostima i preprekama ocjenjivanju na daljinu koje je ušlo u praksu tokom pandemije koronavirusa. Jedna od bitnih tema regionalne saradnje je i razmjena eksperata i ocjenitelja sa liste oba akreditacijska tijela te dogovori o organizaciji zajedničkih edukacija.

Direktor BATA-e, mr.sc. Dražan Primorac, i direktorica HAA, mr.sc. Mirela Zečević, su se saglasili da za svaki segment saradnje odrede predstavnike ispred akreditacijskih tijela te da se saradnja intenzivira početkom 2022. godine.

-
Logiranje za korisnike