BATA organizirala edukaciju za akreditirana inspekcijska tijela i tijela koja su u procesu akreditacije u skladu sa ISO/IEC 17020

27.5.2022

-

U skladu sa godišnjim planom obuka, BATA-e je 19.05.2022. godine organizirala obuku osoblja inspekcijskih tijela s fokusom na ispunjavanje zahtjeva međunarodnog standarda ISO/IEC 17020, Ocjenjivanje usklađenosti - Zahtjevi za rad tijela za obavljanje inspekcijskih aktivnosti, dokumenta ILAC P15:05/2020 te zahtjeve BATA dokumenata.

Obuka je održana u prostorijama Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine. Na samom početku obuke učesnicima se obratio direktor BATA-e, mr. Dražan Primorac, koji je naglasio važnost saradnje akreditiranih tijela i tijela koja su u procesu akreditacije i BATA-e u kreiranju sistema kvaliteta Bosne i Hercegovine i zajedničke promocije akreditacije kao jednog od osnovnih stubova ekonomskog razvoja i slobodnog kretanja roba.

Obuka je provedena interaktivno kroz predavanja, analize primjera i diskusiju između učesnika i predavača.

Obuku su proveli uposlenici BATA-e, vodeći ocjenitelji za inspekcijska tijela, Emina Džaferović Mašic, Uzeir Ajanović i Alija Hajdar.

Provođenje ove, kao i drugih obuka koje povećavaju znanje tijela za ocjenu usklađenosti u implementaciji međunarodnih standarda i šema, doprinosi kompetentnosti akreditiranih inspekcijskih tijela i samim time osiguranju održavanja potpisanog Multilateralnog sporazuma između BATA-e i Evropske akreditacije.

-

Na obuci je učestvovalo 60 predstavnika akreditiranih inspekcijskih tijela i tijela u postupku odobravanja akreditacije. Svi predstavnici su ukazali na značaj provedene obuke za podizanje kompetentnosti i iskazali potrebu za što učestalijom organizacijom ovakvih edukacija i razmjena informacija.

Logiranje za korisnike