NAJAVA ZA MEDIJE

6.6.2022

-

NAJAVA ZA MEDIJE



Poštovani/e,

Institut za akreditiranje Bosne i Hercegovine, BATA, Vas poziva 9. juna na konferenciju za medije povodom obilježavanja 20 godina Instituta za akreditiranje u Bosni i Hercegovini, Svjetskog dana akreditacije 2022 i promocije prvog Biltena Instituta za akreditiranje BiH.

Konferencija će se održati u četvrtak, 9. juna 2022. godine,
u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Trg BiH, 1
Prizemlje-hol za press, s početkom u 11:30 sati.

Na konferenciji će govoriti direktor Instituta za akreditiranje BiH, mr. sc. Dražan Primorac.
Akreditacija u Bosni i Hercegovini svoje početke nalazi još 2000. godine u Institutu za standarde, mjeriteljstvo i intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine (Zakon o osnivanju, „Službeni glasnik BiH“, br. 29/00 i 19/01), u formi odjela za akreditiranje. Institut za akreditiranje BiH, kao samostalna upravna organizacija za provođenje Sistema akreditiranja Bosne i Hercegovine, osnovan je 2002. godine Zakonom o osnivanju Instituta za akreditiranje BiH („Službeni glasnik BiH“, br. 10/02), a na temelju Zakona o akreditiranju BiH („Službeni glasnik BiH“, br. 19/01). BATA je osnovana s ciljem implementacije tehničkog zakonodavstva BiH koje uređuje sigurnost proizvoda i usluga te olakšava slobodu kretanja na tržištu, a koje se usklađuje s pravnim nasljeđem Evropske unije (acquis).

I ove godine BATA, obilježavajući 20 godina rada i doprinosa infrastrukturi kvaliteta Bosne i Hercegovine, obilježava i Svjetski dan akreditacije (#WAD2022), čija je tema „Akreditacija - Održivost u području privrednog razvoja i okoliša“ koja ima za cilj da skrene pažnju na to kako akreditacija i ocjenjivanje usklađenosti pružaju globalna rješenja za globalne probleme direktno podržavajući ispunjavanje održivih razvojnih ciljeva Ujedinjenih nacija 6, 7, 8, 9, 11, 13, 14 i 15.
Povodom ovog događaja, publiciran je prvi Bilten Instituta za akreditiranje BiH, koji možete pogledati na www.bata.gov.ba i/ili preko koda u zaglavlju.

Molimo Vas da potvrdu dolaska i imena novinarke/novinara i snimatelja/snimateljice javite na e-mail: info@bata.gov.ba ili na broj 033/ 721-324 do 12:00 sati 8.6.2022. godine, kako bismo mogli osigurati nesmetan ulazak u zgradu Parlamentarne skupštine BiH.

S poštovanjem,
BATA tim

-

Logiranje za korisnike