Održana sjednica Savjetodavnog vijeća Instituta za akreditiranje Bosne i Hercegovine, BATA-e

17.6.2022

-

Povodom obilježavanja 20 godina Instituta za akreditiranje Bosne i Hercegovine, BATA-e, i Svjetskog dana akreditacije u Bosni i Hercegovini organizirana je sjednica Savjetodavnoga vijeća BATA-e (u daljem tekstu SVA) 9. juna 2022. godine od 9:30 do 11:00 sati.

Sjednici je prisustvovalo 10 od 17 članica i članova SVA. Direktor BATA-e, mr.sc. Dražan Primorac, je prezentirao glavne tačke izvještaja o radu BATA-e za 2021. godinu, Program rada BATA-e za 2022. godinu te rezultate EA peer evaluacije održane u julu 2021. godine. Također, članicama i članovima SVA je prezentiran dokument BATA-e Upravljanje rizicima PR 04-04, konkretno tačka 5.2 Upravljanje rizikom po nepristrasnost i njihove obaveze u vezi sa ovim dokumentom.

Članice i članovi SVA su izrazili zadovoljstvo postignutim rezultatima BATA-e, kako brojem akreditiranih tijela, tako i rezultatima peer evaluacije Evropske akreditacije, a posebno su naglasili kolika je bitnost za privredu Bosne i Hercegovine proširenja područja akreditacije na ispitne medicinske laboratorije i tijela za certifikaciju proizvoda. Članice i članovi SVA su istakli da je teško postizati tako dobre rezultate imajući na umu neodvoljna finansijska sredstva i ljudske resurse i dali punu podršku direktoru BATA-e u naporima koje preduzima da osigura finansijska sredstva za provođenje ocjenjivanja tijela za ocjenu usklađenosti i neophodan rad tehničkih eksperata, ocjenitelja i vodećih ocjenitelja. Nakon završetka sjednice članice i članovi SVA su se pridružili svečanosti obilježavanja 20 godina osnivanja BATA-e, Svjetskog dana akreditacije 2022. godine u BiH i promocije prvog Biltena BATA-e.

Logiranje za korisnike