Prekogranična saradnja - BATA - IARSM - MAKLAB

10.10.2022

-

Direktor Instituta za akreditiranje Bosne i Hercegovine-BATA, mr. sc. Dražan Primorac, nastavlja uspješnu i plodonosnu saradnju s predstavnicima tijela za provođenje procesa akreditiranja u regionu Zapadnog Balkana. U periodu od 29.9. do 1.10. 2022. godine gospodin Primorac je učestvovao na Međunarodnoj konferenciji QUALITY AND COMPETENCE 2022 organiziranoj od strane Makedonskog udruženja laboratorija i inspekcijskih tijela, MAKLAB, i Instituta za akreditiranje R. S. Makedonija, IARSM.

U uvodnom predstavljanju gospodin Primorac je prezentirao ostvarenja BATA-e u proteklih godinu dana koja se temelje na posvećenom i profesionalnom radu cijelog tima od dvadeset ljudi.

Do zadnjeg peer ocjenjivanja Evropske akreditacije u julu 2021. godine BATA je imala potpisan multilateralni sporazum sa Evropskom akreditacijom u području ispitnih i kalibracionih laboratorija i inspekcijskih tijela. Menadžment BATA-e je kod pripreme dokumentacije za ocjenjivanje podnio zahtjev EA za proširenje na medicinske laboratorije u skladu sa EN ISO 15189 i certifikacijska tijela za proizvode, procese i usluge u skladu sa EN ISO/IEC 17065. Nakon veoma zahtjevnog ocjenjivanja tima Evropske akreditacije, analize koju je provela Task Force Group EA, prijedloga MAC-a i odluke Generalne skupštine, BATA-i je odobreno proširenje tako da sada BATA ima potpisan Multilateralni ugovor sa EA u području ispitnih, uključujući i medicinske laboratorije, kalibracionih laboratorija, inspekcijskih i certifikacijskih tijela.

Sa 27.9.2022. godine BATA je imala 174 akreditirana tijela, od kojih 87 ispitnih laboratorija, 11 kalibracionih, 6 certifikacijskih tijela, 66 inspekcijskih tijela i 4 medicinske laboratorije. Dvadeset i pet tijela je u procesu odobravanja.

BATA, u skladu sa zahtjevom tržišta i privrednim razvojem, radi na uspostavljanju novih šema i proširenju područja rada.

Logiranje za korisnike