Obuka osoblja ispitnih i kalibracionih laboratorija BAS EN ISO/IEC 17025:2018, Opšti zahtjevi za kompetentnost ispitnih i kalibracionih laboratorija

16.11.2022

-

U skladu sa članom 7. Zakona o osnivanju Instututa za akreditiranje Bosne i Hercegovine, članom 7. Zakona o akreditiranju Bosne i Hercegovine i Godišnjim planom obuka za 2022. godinu, BATA je 08.11.2022. godine provela virtuelnu (online) obuku osoblja ispitnih i kalibracionih laboratorija. Obuka je obuhvatila relevantne zahtjeve međunarodnog standarda BAS EN ISO/IEC 17025:2018, Opšti zahtjevi za kompetentnost ispitnih i kalibracionih laboratorija, kao i zahtjeve BATA dokumenata.

Obuka je implementirana kroz predavanja i diskusije uz izraženu interakciju između učesnika obuke i predavača te će zasigurno doprinijeti efikasnijoj implementaciji zahtjeva međunarodnog standarda i BATA dokumenata od strane laboratorija u praksi, ali i održavanju međunarodnog statusa i potpisanog EA MLA sporazuma između BATA-e i Evropske akreditacije.

Obuku su implementirali uposlenici BATA-e i Instituta za mjeriteljstvo BiH.

Na obuci su učestvovala 274 predstavnika akreditiranih i laboratorija u postupku odobravanja akreditacije.

Učesnici obuke su ukazali na značaj provedene obuke, kao i na potrebu za organiziranjem ovakvih obuka i u narednom periodu.

Logiranje za korisnike