Akreditacija – instrument podrške sigurnosti saobraćaja

2.12.2022

-

Tokom održavanja 17. međunarodne konferencije „Kompetentnost laboratorija 2022“ održane u Cavtatu od 9. – 12.11.2022. godine u organizaciji CROLAB-a, mr.sc. Dražan Primorac, direktor BATA-e, je prezentirao rad: Akreditacija – instrument podrške sigurnosti saobraćaja.

Rad je prezentiran u okviru FORUMA – Akreditacija i insfrastruktura kvaliteta; Izazovi i novosti u akreditaciji. Radom se na inovativni način pristupilo analizi i napravila se korelacija sigurnosti saobraćaja i akreditiranih tijela (laboratorija, inspekcijskih i certifikacionih tijela) koja, kroz akreditirano područje u kojem rade, osiguravaju da su vozilo i cesta (dva od tri elementa sigurnosti cestovnog saobraćaja) usaglašeni sa međunarodnim standardima.

Gospodin Primorac je stručnom skupu iznio zabrinjavajuće statističke podatke prikupljene od mjerodavnih institucija na svim nivoima u BiH. Konkretno, na bosanskohercegovačkim cestama u protekloj 2021. godini dogodilo se ukupno 30.238 saobraćajnih nezgoda od kojih je zabilježeno 6.931 saobraćajnih nezgoda sa poginulim i ozlijeđenim osobama te 23.307 saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom. Smrtno je stradalo 255 osoba, dok je 9.799 osoba zadobilo teže ili lakše tjelesne ozljede. Dakle, prema zvaničnim statistikama, stopa smrtnosti u saobraćaju u BiH je oko 10,3 poginulih na 100 000 građana. To je oko tri puta više nego u zemljama zapadne Evrope. Analize pokazuju da, na primjer, ekonomija F BiH gubi preko 400 miliona € godišnje (preko 5% svog godišnjeg BDP-a) ako se uzmu u obzir ukupni troškovi medicinskog liječenja, oštećenje imovine, administrativni rad, gubitak produktivnosti itd.

Potpuno je jasno da je neophodno djelovanje svih subjekata koji mogu uticati na smanjenje ovih brojki, kao što je zaključila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u svom izvještaju iz 2018. godine. U tom smjeru je išla i analiza rada te je gospodin Primorac prezentirao u kojim segmentima povećanja sigurnosti saobraćaja je involvirana akreditacija u Bosni i Hercegovini i osvrnuo se na analizirana inspekcijska tijela, laboratorije i certifikaciona tijela.

Radom su analizirana inspekcijska tijela koja vrše nadzor nad stanicama za tehničke preglede. Ako se cijeli sistem prati od očekivanog rezultata, povećanja sigurnosti cestovnog saobraćaja, može se zaklljučiti da akreditirana inspekcijska tijela, osiguravajući svojim nadzorom visok nivo kvaliteta rada stanica za tehnički pregled, osiguravaju i tehničku ispravnost i visok nivo preciznosti mjernih uređaja, a samim time i tehničku ispravnost i sigurnost vozila, uveliko doprinose sigurnosti cestovnog saobraćaja i smanjenju smrtnosti od saobraćajnih nezgoda.

BATA je do sada akreditirala četiri inspekcijska tijela koja vrše nadzor nad radom stanica za tehničke preglede u Bosni i Hercegovini. U toku je i akreditacija tijela koje vrši homologaciju i certificiranje vozila u Bosni i Hercegovini što će, u momentu kada tijelo bude akreditirano, osigurati kvalitet i sigurnost da su aktivni i pasivni elementi sigurnosti uvezenih vozila u skladu sa zahtjevima međunarodnih standarda i da doprinose povećanju sigurnosti saobraćaja u BiH.

Akreditacija osigurava da laboratorije provode proces ispitivanja u skladu sa zahtjevima međunarodnih standarda i pozitivnim zakonskim i podzakonskim aktima Bosne i Hercegovine. Odobravajući akreditaciju ispitnim laboratorijama i provođenjem nadzornog ocjenjivanja BATA osigurava da ispitna laboratorija provodi najjednostavniji, najtransparentniji i najprihvaćeniji način osiguranja vjerodostojnih i pouzdanih rezultata ispitivanja.

Akreditirane ispitne laboratorije BATA-e, trinaest (13), koje su analizirane ovim radom, jednim dijelom doprinose povećanju kvaliteta u građevinarstvu (pri izvođenju cesta), ispitivanje građevinskih materijala i proizvoda (asfalt i bitumen), a drugim dijelom sigurnosti opreme pod pritiskom (ispitivanje karakteristika sigurnosti ventila).

Kalibracione akreditirane laboratorije osiguravaju da su rezultati koji se očitavaju mjernim instrumentima tačni, precizni i da pokazuju stvarno stanje mjerne jedinice.

Dakle, ispitne i kalibracione laboratorije, provjeravajući kvalitet i sigurnost materijala i tačnost instrumenata pri izvođenju i provjeri kvaliteta ceste i tehničkom pregledu vozila (aktivnih i pasivnih dijelova) kao faktora sigurnosti saobraćaja, utiču i na povećanje sigurnosti saobraćaja uopće.

Što se tiče akreditiranih certifikacionih tijela, BATA je akreditirala tri (3) koja osiguravaju da proizvođači građevinskih proizvoda, materijala i konstrukcija rade u skladu sa zahtjevima međunarodnih standarda, a samim time garantira se visok kvalitet i sigurnost tih i krajnjih proizvoda kao što su ceste, koje su jedan od tri podsistema cestovnog saobraćaja.

Na kraju prezentacije, koja je zainteresirala učesnike konferencije, direktor BATA-e, mr. sc. Dražan Primorac, je pozvao kolegice i kolege iz institucija koje provode sistem akreditiranja u regionu da se akreditacija aktivno uključi u Inteligentne saobraćajne sisteme (ITS), kao što su to već uradila neka od akreditacionih tijela Evrope.

Logiranje za korisnike