Održan harmonizacijski sastanak ocjenitelja/eksperata

23.12.2022

-

U skladu sa Godišnjim planom obuka za 2022. godinu, BATA je, 16.12.2022. godine, organizirala i implementirala harmonizacijski sastanak ocjenitelja.

Teme harmonizacijskog sastanka su utvrđene na osnovu informacija prikupljenih praćenjem rada ocjenitelja i timova za ocjenjivanje, kao i prepoznatih potreba za poboljšanjima u radu i to:

  • ocjenjivanje ispunjenosti zahtjeva uspostavljenog Sistema upravljanja od strane TOU (upravljanje dokumentima, upravljanje zapisima, provođenje preispitivanja od strane rukovodstva, ...),
  • ocjenjivanje provedene analize rezultata učešća laboratorija u PT šemama i provedenih korektivnih akcija u slučaju upitnih ili nezadovoljavajućih rezultata od strane laboratorija,
  • ocjenjivanje izdavanja Izjave o usklađenosti i utvrđenog Pravila odlučivanja od strane laboratorija,
  • formulacija i kategorizacija neusklađenosti od strane timova za ocjenjivanje,
  • izvještavanje ocjenitelja/eksperata o ocjenjivanju (sadržaj i kompletnost izvještaja, blagovremenost izvještavanja…).

Harmonizacijski sastanak je implementiran kroz prezentacije zahtjeva referentnog standarda i BATA dokumenata, prezentaciju primjera iz prakse i diskusije, a uz izraženu interakciju između ocjenitelja i eksperata.

Na harmonizacijskom sastanku je učestvovalo 50 ocjenitelja/eksperata.

Provedene aktivnosti zasigurno će doprinijeti harmoniziranom pristupu ocjenitelja i timova za ocjenjivanje prilikom ocjenjivanja tijela za ocjenu usklađenosti te omogućiti poboljšanja u budućem radu timova za ocjenjivanje.

Zaključci sa harmonizacijskog sastanka biće dostavljeni svim ocjeniteljima i ekspertima u pisanoj formi.

Logiranje za korisnike