Posjeta predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Institutu za akreditiranje Bosne i Hercegovine

26.1.2023

-

U srijedu, 18.1.2023. godine, direktor Instituta za akreditiranje Bosne i Hercegovine (BATA), mr. sc. Dražan Primorac, ugostio je u radnoj posjeti predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine i prvog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, gospodina Marinka Čavaru.

Akreditacija, kao jedan od temeljnih stubova infrastrukture kvaliteta podrazumijeva podršku privrednom razvoju svake zemlje te je i tema posjete bila uloga akreditacije u privrednom razvoju Federacije Bosne i Hercegovine.

Direktor BATA-e je prezentirao sistem akreditiranja Bosne i Hercegovine, dosadašnje područje rada BATA-e, strateške planove i razvoje novih šema u 2023. godini te broj akreditiranih tijela za ocjenu usklađenosti (TOU) do 31.12.2022. godine i broj TOU koji su u procesu akreditiranja.

Također, prezentirane su i međunarodne aktivnosti, konkretno u kojim područjima je potpisan Multilateralni sporazum s Evropskom akreditacijom (EA MLA), Međunarodnom organizacijom za akreditaciju laboratorija (ILAC) te bilateralne memorandume o razumijevanju s akreditacijskim tijelima u regiji i Evropi.

-

Gospodin Primorac i gospodin Čavara su sagledali moguća područja djelovanja BATA-e s resornim ministarstvima i institucijama Federacije Bosne i Hercegovine, koji mogu podržati privredni rast i razvoj Federacije Bosne i Hercegovine.

Logiranje za korisnike