Regionalni sastanak predstavnika Infrastrukture kvaliteta

18.4.2023

-

Dana 29. i 30.3.2023. godine mr. sc. Dražan Primorac učestvovao je na sastanku predstavnika institucija infrastrukture kvaliteta (IQ) država članica Srednjeevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) koji je organiziran u Budvi u okviru projekta „EU4Business: Podsticanje zajedničkog regionalnog tržišta kroz infrastrukturu kvaliteta i e-trgovinu“. Program je ko-finansiran od strane Evropske unije (EU) i Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Njemačke (BMZ), a implementiran od strane GIZ-a, Otvorenog regionalnog fonda za vanjsku trgovinu (ORF FT).

U proteklih nekoliko mjeseci projekat GIZ ORF FT je kroz veliki broj intervjua osigurao vrijedne informacije o spremnosti institucija IQ (standardizacija, akreditacija, mjeriteljstvo, nadzor nad tržištem) u smislu podrške tijela za ocjenjivanje usklađenosti i proizvođačima u postupcima ocjenjivanja usklađenosti električnih proizvoda obuhvaćenih niskonaponskim direktivama (LVD) i direktivama elektromagnetne kompatibilnosti (EMC). Ovi nalazi su temelj za razvoj akcionog plana za jačanje kapaciteta institucija IQ i priznavanje rezultata za ocjenjivanje usklađenosti industrijskih proizvoda među članicama CEFTA-e, što bi osiguralo bolje mogućnosti za jačanje trgovine industrijskim proizvodima i saradnje unutar CEFTA regije, a u budućnosti moguće i sa EU.

Tokom sastanka učesnici su sagledali sve nalaze intervjua, napravili analizu regionalnih kapaciteta, snaga, mogućnosti, slabosti i rizika. Također su sagledali i moguće premošćavanje različitosti te sagledali moguće aktivnosti počevši od potpisanih Multilateralnih ugovora s Evropskom akreditacijom (EA MLA) pa sve do zajedničkih projekata.

Okvir za budući razvoj plana aktivnosti se bazira na:

  • Razvijanju sistema mreže akreditacionih tijela (DAT) CEFTA regije
  • Zajednički akreditacioni forum za sve uključene u akreditiranje (DAT, ocjenitelji, tijela za ocjenjivanje usklađenosti)
  • Informacije o PT organizatorima na web stranicama DAT
  • Redovni sastanci i razmjena informacija (dva puta godišnje)
  • Zajedničke edukacije o temama od zajedničkog interesa
  • Zajednički CEFTA projekti


Logiranje za korisnike