HARMONIZACIJSKI SASTANAK
Ocjenitelja i eksperata za ocjenjivanje tijela za certifikaciju proizvoda, procesa i usluga

11.5.2023

-

U skaldu sa utvrđenim potrebama, odgovorno osoblje Instituta za akreditiranje Bosne i Hercegovine (BATA) je 8. maja 2023. godine organiziralo i koordiniralo harmonizacijski sastanak ocjenitelja i eksperata za ocjenjivanje tijela za certifikaciju proizvoda, procesa i usluga.

Teme sastanka su definirane na osnovu prepoznatih potreba usaglašavanja pristupa u radu timova za ocjenjivanje kao odgovor na zahtjeve podnositelja zahtjeva za akreditaciju u novim područjima, kako slijedi:

  • Akreditacija certifikacijskih tijela za proizvode u područjima EMC (elektromagnetska kompatibilnost), LVD (niskonaponska električna oprema), lična zaštitna oprema i sigurnost mašina,
  • Akreditacija tijela za certifikaciju vina sa zaštićenim geografskim porijeklom.

Tokom sastanka ocjenitelji i eksperti su razmijenili iskustva, informacije i legislativu u navedenom području iz Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja te uz interaktivnu diskusiju usaglasili pristup u radu timova za ocjenjivanje certifikacijskih tijela za proizvode, procese i usluge.

Zaključci sa sastanka će biti dostavljeni ocjeniteljima i ekspertima BATA-e i smatraju se obavezujućim za sve timove koji provode ocjenjivanje tijela za ocjenu usklađenosti.

Na harmonizacijskom sastanku je učestvovalo 17 vodećih ocjenitelja, ocjenitelja i eksperata.


Logiranje za korisnike