Akreditacija međunarodnih standarda kao alat za prevenciju korupcije i sajber kriminala

19.5.2023

-

Institut za akreditiranje Republike Sjeverne Makedonije (IARNM) je, 18. maja 2023. godine, u okviru programa „Aktivnosti za anti-korupciju i integritet“ koji je podržan od USAID-a, a implementiran od strane Međunarodne fondacije za izborne sisteme (IFES), organizirao konferenciju pod nazivom „Nacionalna konferencija o akreditaciji međunarodnih standarda kao alat za prevenciju korupcije“.

Na konferenciji se sastalo oko sto učesnika iz državnih tijela za akreditiranje i profesionalaca javnog i privatnog sektora.

Učesnici su podstakli raspravu i razmijenili iskustva i dobre prakse iz zemalja Evropske unije koje su implementirale standard ISO 37001 Sistem menadžmenta za borbu protiv korupcije i ISO 27001 standard koji opisuje kako upravljati informacijskom sigurnošću u preduzećima, organizacijama i institucijama te razgovarali o pravnim zahtjevima za uvođenje ovih standarda u institucije i javnu administraciju.

Konferencija je dala novi uvid u stvarno stanje implementacije standarda ISO 37001 i ISO 27001 u institucijama država regiona i otvorila mogućnosti za preduzimanje aktivnosti u tijelima za provođenje procesa akreditacije te uvođenje ovih standarda u javnu administraciju.



Logiranje za korisnike