BATA nastavlja aktivnosti na razvijanju nove šeme akreditiranja u skladu sa standardom ISO/IEC 17021-1

27.7.2023

-

U periodu od 17. do 20. jula 2023. godine direktor Instituta za akreditiranje Bosne i Hercegovine (BATA), mr. Dražan Primorac, je primio u bilateralnu posjetu direktoricu Hrvatske akreditacijske agencije (HAA), mr. Mirelu Zečević. Glavna tema razgovora je bila prekogranična saradnja i mogućnost preuzimanja šeme akreditiranja tijela za certificiranje sistema upravljanja prema standardu ISO/IEC 17021-1.

Institut za akreditiranje Bosne i Hercegovine (BATA) je, nakon proširivanja Multilateralnog sporazuma s Evropskom akreditacijom (EA MLA) na medicinske laboratorije (EN ISO 15189) i certifikacijska tijela za proizvode, procese i usluge (EN ISO/IEC 17065), a uvažavajući potrebe tijela za ocjenu usklađenosti i privrede Bosne i Hercegovine, u 2022. godini pokrenuo proces preuzimanja i razvoja šeme akreditiranja tijela za certificiranje sistema upravljanja.

U okviru Projekta tehničke saradnje između PTB-a i BATA-e, u periodu od 22. do 23. 9. 2022. godine, BATA je već učinila korake kroz realiziranje obuka eksperata i kandidata za ocjenitelje za šemu akreditiranja tijela koja obavljaju provjeru i certifikaciju sistema upravljanja, zahtjeve međunarodnog standarda ISO/IEC 17021-1:2015 te zahtjeve obavezujućih IAF i EA dokumenata. Ocjenitelji HAA s višegodišnjim iskustvom u ocjenjivanju certifikacijskih tijela, kao i održavanju ove šeme akreditiranja su dizajnirali i proveli obuku.

Praktična obuka se nastavila provoditi sa timom HAA koji je ove godine proveo redovnu nadzornu ocjenu u ICS Sarajevu – tijelu za certificiranje sistema upravljanja, 18. i 19. jula 2023. godine uz saglasnost BATA-e i prisustvo dva vodeća ocjenitelja iz BATA-e.

U zavisnosti od zahtjeva donositelja odluka i privrede Bosne i Hercegovine, BATA æe okonèati aktivnosti na razvoju šeme i krenuti sa prvim ocjenama.

Logiranje za korisnike