Obuka osoblja certifikacionih tijela za proizvode, procese i usluge BAS EN ISO/IEC 17065:2014

1.11.2023

-

U skladu sa godišnjim planom obuka za 2023. godinu, Institut za akreditiranje Bosne i Hercegovine, BATA, je 27.10.2023. godine organizirao i proveo obuku osoblja certifikacionih tijela za proizvode, procese i usluge.

Na samom početku obuke učesnicima se obratio direktor BATA-e, mr. sc. Dražan Primorac, naglasivši da će kolege predavači prenijeti teoriju i praksu u provođenju standarda i obavezujuće dokumente, kao što je zakonodavni okvir Evropske unije (EU), Evropske akreditacije (EA) i BATA-e, no da je veoma bitno da obuka bude interaktivna te da i učesnici prezentiraju svoja iskustva.

-

Obuka je obuhvatila zahtjeve međunarodnog standarda BAS EN ISO/IEC 17065:2014 - Ocjenjivanje usklađenosti – Zahtjevi za tijela koja certificiraju proizvode, procese i usluge, osnove novog pristupa i novi zakonodavni okvir EU te zahtjeve BATA dokumenata relevantnih za rad certifikacionih tijela za proizvode, procese i usluge, ali i drugih tijela za ocjenjivanje usklađenosti.

Kroz prezentacije, diskusije i primjere iz prakse, obuku su proveli tehnička ocjeniteljica prof. dr. Azra Kurtović te vodeći ocjenitelji Željko Musa i Mladen Matović.

Predstavnici certifikacionih tijela su aktivno učestvovali u obuci postavljajući pitanja i s konkretnim primjerima iz svakodnevne prakse. Također, naglasili su značaj ovakvih interaktivnih obuka koje provodi BATA, ekonomsku opravdanost i mogućnosti da međusobno razmjene iskustva iz prakse.

Na obuci je učestvovalo 35 predstavnika akreditiranih certifikacionih tijela i tijela u postupku odobravanja akreditacije.

Logiranje za korisnike