Održana 54. Generalna skupština (GS) Evropske organizacije za saradnju u području akreditacije (EA), 22. i 23. novembra 2023. godine u Dablinu, Irska.

5.1.2024

-

Na sjednici Generalne skupštine, na kojoj je učestvovao direktor Instituta za akreditiranje Bosne i Hercegovine, mr. sc. Dražan Primorac, okupilo se više od osamdeset učesnika iz 41 državnog akreditacionog tijela (DAT), 8 priznatih zainteresiranih strana i predstavnici Savjetodavnog odbora EA.

Puštanje u rad Komunikacione mreže EA
Članovi EA su usvojili Poslovnik Komunikacione mreže EA. Komunikaciona mreža će služiti kao platforma za komunikaciju na kojoj će stručnjaci moći razmjenjivati iskustva i dobre prakse, upoznavati se sa novim alatima i svojim kolegama postavljati pitanja vezana za komunikaciju i marketing.Svi članovi EA i priznate zainteresirane strane su pozvani da učestvuju u radu nove komunikacione mreže.

Kodeks ponašanja EA
EA je objavila Kodeks ponašanja za sve osobe i tijela koja rade za i u okviru EA u skladu sa Statutom i Poslovnikom EA, uključujući članove EA, zainteresirane strane, posmatrače i rukovodno i osoblje EA.Kodeks ponašanja možete pročitati ovdje.

Privremena radna grupa (TFG) za komunikaciju
Izvršni odbor EA je 2022. godine osnovao Privremenu radnu grupu (TFG) sa zadatkom da pripremi Strategiju komunikacije i akcioni plan za njenu realizaciju.Prijedlog akcionog plana je predstavljen na sjednici Generalne skupštine. Glavni ciljevi su:

  • Postizanje veće transparentnosti rada Izvršnog odbora EA i Sekretarijata EA
  • Bolja integracija novih članova/novih rukovodnih predstavnika
  • Veće angažiranje javnog mnijenja i unapređenje protoka informacija
  • Jačanje odnosa sa ključnim zainteresiranim stranama i priprema zajedničkog jezičkog priručnika za članove EA za potrebe vanjske komunikacije

Politika Izvršnog odbora EA o dokumentu EA-1/13 Odnosi EA sa akreditacionim tijelima zemalja koje nisu članice EU ili EFTA-e
Politika Izvršnog odbora EA o dokumentu EA-1/13 Odnosi EA s akreditacionim tijelima zemalja koje nisu članice EU ili EFTA-e.Izvršni odbor je saglasan sa sljedećom politikom u vezi sa odnosima EA sa državnim akreditacionim tijelima (DAT) koja su članovi drugih regionalnih grupa za akreditaciju (RGA) ili nisu članovi regionalnih grupa:

  • DAT koje je član druge priznate RGA ili nije član nijedne RGA – a koje ne ispunjava uslove za članstvo u EA u skladu sa Statutom EA – može proći postupak ocjenjivanja EA (samo) ako Evropska komisija od njega zahtijeva da dokaže usklađenost sa načelima iz Uredbe (EZ) br. 765/2008 i svoju kompetentnost za akreditiranje TOU za potrebe notifikacije i/ili drugih propisa/regulatornih šema EU.
  • Za te potrebe DAT mora potpisati sporazum o saradnji sa EA.
    U postupku ocjenjivanja EA u obzir će biti uzeti eventualni postojeći rezultati skorašnjeg ocjenjivanja koje je provela neka druga RGA (ili IAF ili ILAC).
  • DAT koje ispunjava uslove za članstvo u EA u skladu sa Statutom EA, a koje je punopravni član neke druge priznate RGA može proći postupak ocjenjivanja EA ako predmetna RGA u okviru svog sistema ocjenjivanja ne nudi područje MLA za koje je to DAT zainteresirano.

  • DAT mora postati član EA da bi se moglo prijaviti za ocjenjivanje EA. U postupku ocjenjivanja EA u obzir će biti uzeti eventualni postojeći rezultati skorašnjeg ocjenjivanja koje je provela neka druga RGA (ili IAF ili ILAC). Čim ta druga RGA počne nuditi dato područje, EA će obustaviti ocjenjivanje DAT i ukinuti njegov status potpisnika EA MLA.


      Naredna sjednica Generalne skupštine biće održana 22. i 23. maja 2024. u Belgiji. Rezolucije usvojene na 54. sjednici Generalne skupštine dostupne su ovdje.

Logiranje za korisnike